Светски ден на водата: Скопјани пијат квалитетна и чиста вода
Foto

Светски ден на водата: Скопјани пијат квалитетна и чиста вода

Водатата што ја пијат Скопјани е квалитетна и чиста и стара тиесесет години колку што е потребно да помине низ прирднит филтри од Шар Планина, преку Полог и Жеден ,потенцираше градоначалникот на Скопје Петре Шилегов на одбележување на светскиот ден на водата. За време на посетата на изворот Ршече директорот на Ценатрот на санитарна контрола изјави дека нашата вода е хидрогеолошки феномен кој е единствен во Европа. Вода има доволно а граѓаните не треба да се грижат за нејзиниот квалитет потврди и директорот на Јавнотот претрпијатие Водовод и канализација.

Од центарот за санитарна контрола велат дека нема две исти води во светот и дека и дека нашето ДНК ја препознава скопската вода. 

Од Водовод и канализација информираа дека 8 проценти од цевките на водоводната мрежа се азбестни и дека се работи на нивна промена. Ианку на одбележувањето на светскиот ден на водата е констатирано дека една третина од светската популација нема пристап до вода за пиење.

0 Коментари

Остави коментари