Светска банка: Напредните економии со најдобри денови, сиромашните – со најлоши
Foto

Светска банка: Напредните економии со најдобри денови, сиромашните – со најлоши

Напредните економии ги доживуваат своите најдобри денови, а земјите со ниски примања најлошите, бидејќи светската економија годинава ќе забележи најсилен раст во последните 80 години. Сепак, сиромашните земји кои немаат ниту вакцини против Ковид-19, ќе продолжат да заостануваат – проценува Светска банка.

Банката со седиште во Вашингтон ја зголеми прогнозата за глобалниот раст за 2021 година за 1,5 поени, на 5,6 проценти, како резултат на силното закрепнување во „неколку големи напредни економии“, вклучувајќи ги и САД.

Од друга страна, „економиите во развој“ ќе имаат  раст за шест проценти.

„Со исклучок на Кина, растот на „економиите во развој и во развој“ ќе биде само 4,4 проценти, а ако се земат само „земји со ниски приходи“, растот ќе биде под два процента“, изјави Ајхан Косе потпретседател на СБ.

„Напредните економии имаат најдобри денови, а земјите со ниски примања најлоши“, додаде тој.

Креаторите на политиката, според Косе, треба да имаат предвид дека „апсолутно е потребно брзо вакцинирање и вакцинирање насекаде, не само во напредните економии“.

„Додека има охрабрувачки знаци на глобално закрепнување, пандемијата продолжува да ги влошува сиромаштијата и нееднаквоста во земјите во развој низ целиот свет“, сумираше претседателот на Светска банка Дејвид Малпас во изјавата.

Околу 90 проценти од „напредните економии“ се очекува да се вратат на приходот по глава на жител до 2022 година. Сепак, само околу една третина од „економиите  во развој“ се очекува да го постигнат тоа.

Како резултат, јазот во приходот по глава на жител помеѓу напредните економии и најсиромашните земји, кој се намали пред пандемијата, ќе стагнира, па дури и ќе се прошири.

Сепак, и покрај историското закрепнување, глобалниот бруто домашен производ ќе биде за околу два проценти понизок од проекциите за оваа година направени пред пандемијата, објави Светска банка.

Со асинхроно економско закрепнување ширум светот, наглиот пораст на каматните стапки, особено во САД дополнително ќе ги ослабне оние земји кои ќе се соочат со зголемени трошоци за рефинансирање на нивниот долг.

Дејвид Малпас потсетува дека дури и пред пандемијата, половина од „земјите со ниски примања“ имаа потешкотии во враќањето на долгот или беа „изложени на висок ризик“ да не можат воопшто да го отплатат.

Затоа тој повикува на „континуирана глобална соработка“ и учество на приватниот сектор за да се намали долгот на најсиромашните земји.

Преку Г20, Светска банка и ММФ покренаа иницијатива за прекинување на сервисирањето на долгови на десетици „земји со ниски примања“. Тој аранжман истекува во крајот на оваа година.

0 Коментари

Остави коментари