Струмица бара помало ДДВ за гасот – Тевдовски не дозволува додека не добие анализа за ефектите
Foto

Струмица бара помало ДДВ за гасот – Тевдовски не дозволува додека не добие анализа за ефектите

Општина Струмица поднесе иницијатива за намалување на цента на гасот преку намалување на ДДВ то од 18 на 5 одсто. Сметаат дека на тој начин ќе се зголеми бројот на кроисници на овој енергенс и ќе се намали аерозагадувањето. Струмица цели седум години е гасифицирана но на мрежата се приклучени само околу 350 физички и правни лица вклучувајки ги тука и лоаклнтие јавни институции.

Од Минситерството за финансии не конкретизираа дали струмичани може да добијат поефитн гас во иднина. На прашањето дали може да се намали ддв то од 18 на 5 одсто согласно иницијаиват ана општинските власти на стурмица, од финансии со одговор.

- ,,Во Министерството за финансии се очекува анализа од надлежните институции за очекуваните резултати во поглед на намалување на аерозагадувањето со спроведување на мерката“.

И струмичани сметаат дека гасифицирањето на сите домакинства е еден од клучните фактори за намалување на аерозагадувањето, но сметаат дека цената на гасот е превисоак како и приклучокот од 600 евра. Општина Струмица го субвенционира приклучокот за гасификација за домакиснтвата со 100 евра. Годианва се планира проширување на гасоводната мрежа за нови седум километри на која за жал и понатаму нема приклучено ниту еден државен објекти или институција на централната власт.

0 Коментари

Остави коментари