Српскиот претседател распиша вонредни парламентарни избори за 17 декември

 Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, распиша вонредни парламентарни избори за 17 декември - 14-ти избори од воведувањето на повеќепартискиот систем, а десетти вонредни.

Од обновувањето на повеќепартискиот систем, со исклучок на изборите во 1990 година, Србија имаше редовно гласање во 1997 година, потоа во 2012 година и во 2020 година, кога заврши првиот мандат на Ана Брнабиќ како премиер.

Граѓаните последен пат излегоа на гласање за пратеници на 3 април 2022 година, а по повторувањето на гласањето на избирачкото место број 6 во Велики Трновац, вкупните резултати од парламентарните избори беа објавени дури на 5 јули 2022 година. На парламентарните избори учествуваа вкупно 19 листи, а седум листи, како и пет малцински го поминаа прагот од три проценти.

Тогаш листата околу Српската напредна партија Александар Вучиќ  освои 120 мандати, „Обединети за победа на Србија“ 38, СПС 31, коалицијата НАДА 15, „Морамо“ 13, а Двери и Заветници по 10 пратеници.

Граѓаните на Србија на 21 јуни 2020 година излегоа на гласање во редовниот мандат, бидејќи составот на Владата на Србија на чело со актуелната премиерка Ана Брнабиќ, го заврши својот целосен четиригодишен мандат.

Парламентарните избори се одржаа во 2016, 2014 и 2012 година. По тие избори дојде до промена на власта во Србија, кога коалицијата Да ја покренеме Србија, собрана околу СНС, освои повеќе гласови од коалицијата „Избор за подобар живот“ собрана околу ДС. Промена на власта имаше и во 2000 година, по победата на коалицијата Демократска опозиција на Србија (ДОС) на локалните и сојузните избори во септември, на кои се собраа 18 од најважните опозициски партии.

ДОС во парламентот влезе со 176 пратенички места, СПС освои 37 места, радикалите 23, а Партијата за српско единство 14 места. По промените на 5 октомври, републичките избори беа одржани во 2003, 2007 и 2008 година. Кога станува збор за периодот од 1990 до 2000 година, првите повеќепартиски избори во Србија се одржаа на 9 декември 1990 година, следните во 1992 година, потоа во 1993 година и во 1997 година.

Претседателот на Собранието на Србија, Владимир Орлиќ, претходно денеска распиша локални избори и за 17 декември, што ќе се одржат во 65 градови и општини во Србија.