Српскиот парламент заседава за прашањето за Косово

Српскиот парламент денеска ќе заседава на предлог на српската влада, а единствена точка на дневен ред е извештајот на владината канцеларија за Косово за преговорите со Приштина во периодот од септември минатата година до средината на јануари годинава.

Опозицијата инсистира вистинска тема на средбата да биде француско-германскиот план за Косово, додава весникот „Данас“.

 

На средбата ќе присуствува претседателот Александар Вучиќ.

По средбата со претставници на пет западни земји (САД, Велика Британија, Франција, Германија и Италија) на 20 јануари, Вучиќ објави дека Србија прифаќа да преговара за француско-германскиот план. Вучиќ по средбата рече дека на западните преговарачи им бил даден избор меѓу две опции: да го прифатат планот или да се соочат со последиците од прекин на пристапните преговори со ЕУ и повлекување на странските инвестиции. На овие избори српскиот претседател посочи дека го претпочита „патот на компромисот, без разлика колку е контроверзен“. Сепак, претседателот рече дека ќе се консултира со владата и членовите на сите поголеми јавни групи.

 

Опозициските партии, со исклучок на неколку како Заветница, одбија затворени консултации со Вучиќ и побараа француско-германскиот план да биде јавно објавен и да се расправа во парламентот.

Претседателот на пратеничката група на Народната партија, Мирослав Алексиќ, вчера поднесе предлог-резолуција за отфрлање на француско-германскиот план со цел „да се заштитат националните интереси на Србија и да се доведат разговорите за идниот статус на Косово во ОН за безбедност. Советот, како што е предвидено во резолуцијата 1244“ на Советот.

 

Србија, во согласност со Уставот, нејзините граѓани и меѓународното право, не ја признава и никогаш нема да ја признае, експлицитно или индиректно, на кој било начин, еднострано прогласената независност на Косово“, се вели во нацрт документот на партијата на Вук Јеремиќ.

Засега не е соопштена содржината на француско-германскиот предлог. Медиумите во Србија посочуваат дека предвидува Србија и Косово формално да не се признаваат, туку меѓусебно да го прифатат постоењето на нивната државност во сегашните граници. Србија особено мора да престане да ги блокира барањата на Косово за членство во меѓународните организации, што досега го правеше со активна руска поддршка.

Во предложената резолуција, исто така, се предвидува парламентот да побара од претседателот на Србија „итно и писмено да им се обрати на претседателите на Русија и Кина со барање овие земји, како постојани членки на Советот за безбедност, да блокираат со право на вето. секој обид за членство на Косово во Обединетите нации“.

Во октомври, Народната партија, заедно со Двери, Заветници и Новата демократска партија на Србија и Движењето за обновување на Кралството Србија (ПОКС), го поддржа „повикот за реинтеграција на Косово“ во Србија.

Собраниската седница посветена на Косово се очекува да трае неколку дена.