Србија: 11 отсто за членство во НАТО, 68 проценти против
Foto

Србија: 11 отсто за членство во НАТО, 68 проценти против

Најновото истражување на Центарот за евроатлантски студии (ЦЕАС) покажува дека 11 отсто од граѓаните во Србија поддржуваат влез во НАТО, 68 отсто од испитаниците се против, а 21 процент се неопределени, информира директорката на ЦЕАС, Јелена Милиќ.

Таа смета дека е интересно тоа што бројот на неопределени расте, а се намалува бројот на противниците на евроатлантски интеграции.

Милиќ во изјава за денешното издание на „Политика“, по повод пораките упатени на собир во организација на Иститутот за европски студии и Фондацијата „Ханс Зајдел“, вели дека ЕУ одреден период нема да се занимава со проширувањето, а оти е реално да се очекува ширење на НАТО, напоменувајќи дека подлабоката соработка меѓу Србија и НАТО е предуслов за формализирање на односите меѓу Белград и Приштина.

Таа укажа дека мнозинството испитаници, се против влезот во НАТО поради бомбардирањето и односот кон Косово.

Милиќ напомена дека Приштина не е членка на Партнерството за мир и оцени дека нејзиниот влез во НАТО е „многу, многу далеку“.

0 Коментари

Остави коментари