Создавачите на „Спутник V“ бараат извинување од претседателот на ЕМА
Foto

Создавачите на „Спутник V“ бараат извинување од претседателот на ЕМА

Создавачите на руската вакцина „Спутник V“ побараа извинување од претседателот на Европската агенција за лекови (ЕМА), претставничката на австриската здравствена агенција Криста Виртумер-Хохе за споредување на можноста за итно одобрување на вакцината со „руски рулет“, пренесува ТАСС, повикувајќи се на објава на Твитер.

„Ние сакаме јавно извинување од Криста Виртумер-Хохе од ЕМА за нејзините негативни коментари за земјите од ЕУ кои директно го поддржуваат ,Спутник V`. Нејзините коментари покренуваат сериозни прашања за можно политичко мешање во истражувачкиот процес. ЕМА не даде такви изјави во врска со друга вакцина. Ваквите коментари се несоодветни и ја поткопуваат довербата во агенцијата и во самиот процес на верификација“, се вели во соопштението.

Претходно Виртумер-Хохе на австрискиот телевизиски канал ОРФ ја спореди можноста за итно одобрување на „Спутник V“ во Австрија, како што беше направено во Унгарија, со рускиот рулет.

На 4 март, ЕМА го објави почетокот на постапката за последователно тестирање на вакцината „Спутник V“ . Регулаторот на ЕУ рече дека за време на студијата, експертите ќе ја проценат усогласеноста на лекот со стандардите на ЕУ во однос на ефикасноста, безбедноста и квалитетот.

Голем број земји од ЕУ веќе ја одобрија употребата на „Спутник V“ индивидуално, без да чекаат за европска регистрација на вакцината од страна на ЕМА. Вакцината во моментов е регистрирана во Унгарија и Словачка.

„Спутник V“ е на второ место меѓу вакцините според бројот на одобренија за употреба од страна на државните регулатори. Ефикасноста на „Спутник V“ е 91,6 проценти, што е потврдено со објавувањето на податоците во „Лансет“. Таа е една од трите вакцини во светот со над 90 проценти ефикасност. Вакцината обезбедува целосна заштита од тешки случаи на инфекција со коронавирус. Вакцината е регистрирана во 46 земји.

0 Коментари

Остави коментари