Советот за безбедност на ОН бара воздржаност од сите страни во Кашмир
Foto

Советот за безбедност на ОН бара воздржаност од сите страни во Кашмир

Членките на Советот за безбедност на ОН сметаат дека Индија и Пакистан треба да се воздржат од еднострано дејствување околу спорниот регион Џаму и Кашмир, изјави денеска кинескиот амбасадор на Светската организација Џанг Ѓун, по состанокот на СБ за состојбата во тој  регион.

Средбата се одржа зад затворени врати на барање на Кина и Пакистан, откако Индија ја укина автономијата на својот дел од Кашмир, населен главно од муслимани.

Иако Советот за безбедност не се согласи околу соопштението, кинескиот амбасадор, кој ретко бара состаноци на Советот за безбедност на ООН, ја сумираше дискусијата, велејќи дека амбасадорите изразиле сериозна загриженост за ситуацијата.

Членовите на Советот за безбедност на ОН се „загрижени за ситуацијата со човековите права таму, но постои општ став дека сите страни треба да се воздржат од преземање на еднострани активности што можат да ги влошат тензиите кои се веќе затегнати и многу опасни, рече Џанг.

Индискиот амбасадор во ОН Суџед Акбарудин го обвини Џанг дека се обидел своите тврдења да ги претстави како „волја на меѓународната заедница“.
Тој рече дека одлуката на Индија да ја укине автономијата на Кашмир е внатрешна работа на неговата земја.

– Ако има проблеми, за нив ќе се разговара. Со нив ќе се занимаваат нашите судови. Не ни требаат меѓународни натрапници за да ни кажат како да живееме. Ние сме нација со повеќе од милијарда луѓе, рече Акбарудин пред новинарите.

Џанг рече дека е очигледно дека тоа што Индија ја укина уставната одредба за специјалниот статус на Кашмир, предизвикало тензии во регионот и повика проблемот да се реши со мирни средства, во согласност со Повелбата на ООН, резолуциите на ОН и билатералните договори.

Амбасадороката на Пакистан Малиха Лоди рече дека барањето на Пакистан да се одржи седница на Советот за безбедност на ОН е „првиот, но не и последниот чекор“. Таа потсети дека ова е прва средба за ова прашање по повеќе од 50 години. – Фактот што се одржа оваа средба покажува дека станува збор за меѓународно признат спор, изјави Лоди пред новинарите.

Кашмир се наоѓа на тромеѓе помеѓу Индија, Пакистан и Кина и секоја од овие три земји има контрола над еден дел од областа, со претензии за целата територија. 

0 Коментари

Остави коментари