Советот на ЕУ го усвои 14-тиот пакет санкции против Русија

Советот на Европската Унија го усвои 14-тиот пакет санкции против Русија, кој вклучува рестриктивни мерки против дополнителни 116 физички лица и субјекти.

Со новоусвоените мерки се забрануваат инвестиции за завршување на проектите за течен природен гас во изградба.

„Санкциите им забрануваат на медиумите на ЕУ, политичките партии и аналитичките организации да добиваат средства од руски извори. Воведени се и мерки против компании од Кина, Казахстан, Киргистан, Турција и Обединетите Арапски Емирати поради заобиколување на санкциите против Русија“, се вели во соопштението. 

Новиот пакет ги проширува личните ограничувања за да вклучи 116 поединци и организации „одговорни за дејствија кои го поткопуваат или загрозуваат територијалниот интегритет, суверенитет и независноста на Украина“.