Скопје џез фестивал 2021

Со учество на артисти како Матс Густавсон, херојот на скандинавската џез сцена, новата ѕвезда на џезот, американската басистка Линда Меј Хан О, славниот кубански пијанист Роберто Фонсека...од 20 до 24 октомври ќе се одржи јубилејното 40 издание на Скопски џез фестивал.

На градот крај Вардар и воопшто на македонската културна сцена, на државата како целина, од 20 до 24 октомври ќе им се случи 40-то издание на Скопски џез фестивал. Ќе им се случи манифестацијата која во изминативе четири децении беше заштитник на урбаниот дух на Скопје и која од него, од Македонија, направи пожелувана дестинација не само за врвните светски џез музичари, за оние кои ја испишувале историјата на импровизираната музика, туку и за оние кои допрва ќе ја исполнуваат таквата мисија. И уште повеќе за сите љубители кои поодамна знаат дека овде нема програмски компромиси и дека и во зло време потписниците настојчиво ќе ги бранат своите заложби за врвна интернационална манифестација која мисли чекор понапред.

И, колку притоа таквото нималку балканско поведение да им е трн во очите на оние чија кусогледост и калкулантски пристап да не им одат во прилог. На оние чиј однос кон сопствениот идентитет, национална гордост и најмногу самосвест и не им толку гајле. Небаре така ќе бидат повисоко во хиерархијата на партиските пазарења и продавањето илузии. Само навидум „важни“ во ваквата искривена буништарска реалност.