Што ги кочи иселениците да инвестираат во земјава?
Foto

Што ги кочи иселениците да инвестираат во земјава?

Дали дијаспората се идентификува со државата или со партијата – во пресрет на претседателските избори? Дали иселениците ќе апстинираат? Не сакаат да се мешаат во внатрешните работи на земјава - ама името не го даваат – дали дијаспората ја гледа иднината на Република Северна Македонија во НАТО и ЕУ? Што ги кочи иселениците да инвестираат во земјава - се демонстрира патриотизам – но зошто тешко се „одврзува ќесето“ за вложување во матичната држава?

За претседателскиот изборен циклус – епилогот и евроинтеграции во Тренд Анализа дебатираат: Стефан Ѓорѓиевски, претставник на македонската дијаспора од Мелбурн, Австралија, Мерсел Биљали, политички аналитичар и Љубиша Николовски, новинар.

0 Коментари

Остави коментари