Шел: Глобалната побарувачка за ЛНГ ќе биде двојно зголемена до 2049 година
Foto

Шел: Глобалната побарувачка за ЛНГ ќе биде двојно зголемена до 2049 година

Глобалната побарувачка за течен природен гас (ЛНГ) треба да се зголеми двојно до 2040 година на 700 милиони тони, се вели во извештајот на Ројал Дач Шел. Глобална побарувачка за ЛНГ во 2019 година се зголеми за 12,5 проценти на 359 милиони тони. Азија се очекува да остане доминантен регион во наредните децении, при што Јужна и Југоисточна Азија генерираат повеќе од половина од зголемената побарувачка, според годишните прогнози за британско-холандскиот нафтен гигант.

„Глобалниот пазар на ЛНГ продолжи да се развива во 2019 година, со зголемена побарувачка за течен и природен гас во секторот енергетика и неенергетика“, рече Мартен Ветселар, директор во Шел.

Со согорувањето на природниот гас се испушта 45 до 55 проценти помалку штетни гасови и помалку од десетина загадувачи на воздухот кога се користи како гориво за производство на електрична енергија, во споредба со јагленот.

Минатата година, на пазарот станаа достапни рекордни 40 милиони тони дополнително снабдување и беа регистрирани рекордни инвестиции за складирање на 71 милион тони, се вели во извештајот. Увозот во Европа се зголемил за 74 проценти бидејќи гасот беше поприфатлив од јагленот како погонско гориво во секторот за производство на електрична енергија.

Цените на ЛНГ на глобалниот пазар паднаа на рекордно ниско ниво оваа зима, бидејќи побарувачката опадна како резултат на блага зима и појава на коронавирус во Кина.

0 Коментари

Остави коментари