Се зголемува интересот за вакцинација, граѓаните да се пријавуваат за да добијат термин
Foto

Се зголемува интересот за вакцинација, граѓаните да се пријавуваат за да добијат термин

Граѓаните да се пријавуваат на веб страницата vakcinacija.mk, заради тоа што тоа е најпрактичниот механизам и начин да се стигне до соодветен термин за вакцина против Ковид-19.

Ова е апелот што вчера го упати министерот за здравство Венко Филипче, кој рече дека вакцинацијата се одвива добро, вакцинирани се околу 110 илјади граѓани од кои 23 илјади се ревакцинирани, а сега се вакцинираат 170 илјади граѓани кои се пријавиле на vakcinacija.mk до 30 април.

– Оние 170 илјади граѓани кои се во прва група до направениот пресек на 30 април, се тие кои сега се вакцинираат, дополнително се пријавени околу 130 илјади граѓани. Од вкупниот број на граѓани кои се пријавени до 30 април, сите веќе добиле или ќе добијат термин до 15 мај. Граѓаните го следат апелот за пријавување на сајтот, а доколку нема нова мутација на вирусот, колективниот имунитет сигурно ќе го стекнеме до крајот на летото, истакна Филипче.

Посочи дека со истата динамика и оваа недела продолжува процесот на вакцинација, односно со вакцинање на околу 10 илјади граѓани на ден во сите пунктови низ државата.

-Се спушта возрасната граница согласно бројот на пријавени и некаде навистина е до 40 години, во некои градови каде што нема доволен број на пријавени постари граѓани. Бројката на вакцинари граѓани над 70 години е некаде околу 33 проценти. Ги повикаме и постарите над 70 години, заради тоа што е таа критична категорија на граѓани која најмногу сакаме да ја заштитиме, додаде министерот.

Оваа недела се очекува да пристигнат околу 10 илјади вакцини на „Фајзер“, по тек на договорот и систем за солидарност на Европската Унија. Според најавите се очекува и донацијата од кинеската армија да пристигне на 15 мај, за време на викендот, и согласно сите тие најави ќе се подготви распоредот за делење на вакцини ширум пунктовите.

Прашан кои се очекувањата во однос на стекнување колективен имунитет, доколку постои можност од создавање на нова мутација на вирусот, министерот Филипче рече дека според претпоставките, евентуална нова мутација на вирусот може да го смени текот на создавање на колективниот имунитет, но не значајно.

-Поголем број на граѓани кои имаат имунитет и покрај тоа што не се официјално евидентирале дека прележале болеста односно дека биле асимптоматски носители. И сега за различна ефективна болест различен е тој процент колку пати повеќе од официјално регистрираните значи дека болеста ја прележале. Епидемиолозите калкулираат со некоја бројка од три до седум пати повеќе од тие 150 илјади кои се кај нас евидентирани, рече Филипче.

Како што објасни, постои и друга динамика, а тоа се десетина илјади граѓани кои се вакцинираат на ден согласно достапноста на вакцините, и на тој начин исто така се гради колективниот имунитет. Појасни оти е непознато не само кај нас, туку секаде во светот, дали некоја мутација на вирусот може да ја смени сликата.

-Претпоставките се дека може да смени, но не толку силно да се изремети целокупниот процес заради тоа што степенот на колективен имунитет сепак ќе ги штити граѓаните, дури и од некоја мутација која може да е ригорозно или полесно да се пренесува. Доколу нема мутација на вирусот и остане вака, колективниот имунитет сигурно ќе стекнеме до крајот на летото имајќи ги предвид сите овие процеси. Доколку има некоја мутација може тоа нешто да измести од проценките, но не значајно, рече Филипче.

Во однос на процентот на колективниот имунитет, рече дека најмногу зависи од инфективната болест, но смета дека 60 или 70 проценти за Ковид-19, е сосема доволен процент да се стекне колективен имунитет.

0 Коментари

Остави коментари