Се враќа струјата во Хрватска и БиХ, „падна далноводот меѓу Грција и Албанија“

По хаосот и прекините во електроенергетскиот систем, електричната енергија е вратена во многу градови низ Босна и Херцеговина. Се врати струјата и во делови од Дубровник и во Сплит, но некои делови од Далмација се уште имаат проблеми.

„Дефектот започна во Албанија и Црна Гора. Полека ги враќаме трафостаниците на струја. Коњско и Закучац се под напојување, се работи и на обновување на другите трафостаници. Тоа е тековен процес, тешко е да се каже кога сите потрошувачи ќе Добијте струја, тоа е голем дефект, не се сеќаваме во последните 20 години на толку широк простор да имало толку голем дефект“, соопшти Хрватското електростопанство за Радио Далмација.

„Се јужно од Задар остана без струја, падна далноводот меѓу Грција и Албанија“

„За вакви инциденти, на европско ниво се формираат работни групи кои ќе истражуваат такви работи. Ваквите истраги траат шест месеци“, рече на прес-конференцијата Данко Блажевиќ од Хрватскиот оператор за преносен систем.

„Падна далновод меѓу Грција и Албанија, а потоа дојде до прекин. Но, ова не е официјално, засега се прелиминарни информации“, рече тој, а потоа додаде: „Минатата година го срушивме рекордот во летната потрошувачка, денес бевме далеку од тоа“.

„Сè јужно од Задар остана без струја. Не го знаеме точниот број на домаќинства. Не треба да постои можност некои делови од Далмација да не добијат струја“, додаде тој.