Русија изврши голем напад врз електроенергетската инфраструктура на Украина

Украина на 22 јуни објави дека Русија во текот на ноќта извршила „масовен“ напад врз енергетската инфраструктура на западот и југот на земјата.

„Опремата е оштетена во објектите на (операторот) Укренерго во регионите Запорожје и Лавов“, соопшти Министерството за енергетика, додавајќи дека двајца работници се ранети и хоспитализирани во Запорожје.

Се вели дека ова е „осми масивен, комбиниран напад врз објекти на енергетската инфраструктура“ во изминатите три месеци.

Повеќе од две години по почетокот на руската инвазија, целните напади со ракети и беспилотни летала го осакатија капацитетот за производство на електрична енергија на Украина и го принудија Киев да наметне прекини и да увезува снабдување од Европската унија.

Украинските власти во четвртокот соопштија дека енергетската инфраструктура, вклучително и електрана, била оштетена во голем напад во текот на ноќта, во кој беа ранети седум вработени.