Револт поради неправедната исплата на к-15
Foto

Револт поради неправедната исплата на к-15

Синдикатите на здравствените работници, полицијата, образвоанието и одбраната остро реагираа на владината одлука, регрес за годишен одмор да има само за јавната администрација, а не и за нивните професии кои беа меѓу првите борбени редови за време на пандемијата. Од Хелсиншкиот комитет за заштита на човековите права вината ја посочуваат во задоцнетите реакции на синдикатите...

Со ребалансот на буџетот предвидени се речиси 4 милиони евра за исплата на К-15 за административците, односно само за вработените во министерствата, општините, судовите, обвинителствата, државното правобранителство, казнено-поправни и воспитно-поправни установи, центрите за социјална работа, јавните установи формирани од Владата и во други органи основани од Собранието. Минатата година не беше исплатен К-15 поради пандемијата на коронавирус, но за оваа година премиерот Зоран Заев изјави дека мора да има исплата за да не се соочат со тужби

0 Коментари

Остави коментари