Рекорден број од 60 000 граѓани вакцинирани против сезонски грип

60 000 вакцинирани за грипот а оваа година. Тоа е највисока бројка досега вели епидемиологот д-р Сузана Ставридис. Сезонското ниво на грипот е надминато.

Новиот сој на омикрон познат под името кракен е присутен во Македонија. Секој три месеци се прават испитувања на територијата на цела држава за утврдување на бројката. Кои се неговите карактеристики?

Институтот за јавно здравје се уште нема регистрирано случај на морбили во земјава, но ризикот постоии затоа апелираат да се вакцинираат сите со оглед на фактот дека опфатот на вакцинирање е намален.