Расте бројот на случаи на голема кашлица

72 нови случаи на голема кашлица за само една недела, регистира институтот за јавно здравје, .Од нив  25 случаи се деца. Телоп извештај ИЈЗ

Од новите 72 случаи, 9 случаи , односно 12,5%  се хоспитализирани, а 7 деца на возраст под 1година, и по едно лице од возрасната група од 15-19 години и 20-29 години

Од детскаат болница Козле з атв 24 велат дека сите 8 деца што се хоспитализтрани кај нив с ево стабилна сосотојба. Најголемиот дел  од случаите се во Скопје.Возраста на поголемиот дел од заболените се движи од 10-14 години. Во однсон на ваклционалниот статус има и вакцинирани и нецелосно 

 

Во однос на вакциналниот статус на заболените, 33 лица се комплетно вакцинирани, 4 лица се вакцинирани согласно возраста и 35 лица се некомплетно вакцинирани,невакцинирани или имаат непознат вакцинален статус.

Еден од вакционалните пунктовни кој што го посети телвизија 24, ни потврдија дека ситуацијата се смирува се повеќе деца се вакцинираат, а тие работаат со продолжено работно време.

За само 3 месеци во Во 2024 година се регистрирани 287лица заболени од голема кашлица.