Растат цените на храната на светско ниво

Растат цените на храната на светско ниво. Глобалниот индекс на цените е за 20 отсто повисок од рекордот постигнат во март минатата година, веднаш по руската инвазија врз Украина.

Податоците на  Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации  покажуваат дека индексот на најтргуваните прехранбени производи во светот, минатиот месец во просек изнесувал 127,2 поени, наспроти 126,5 поени во март.

Откако почна војната во Украина, цените на храната скокнаа, потоа се случи стабилизирање, но сега пак има пораст.