Рамбо 3

Семјуел Траутман се враќа во Тајланд за побара помош од Рамбо и да му се придружи на мисија во Авганистан. Ова го доведува Рамбо во доменот на Дивизијата за специјални активности на ЦИА која првенствено ангажира војници од специјалните сили на Армијата. Мисијата е наменета за снабдување со оружје, вклучително и ракети ФИМ-92 Стингер, на авганистанските борци за слобода, Муџахедините, кои се борат против Советите. И покрај тоа што беа му ги ппокажува фотографиите од цивилите убиени од Русите, Рамбо одбива и Траутман избира да оди сам.