Рамбо 1

Рамбо е американска медиумска франшиза фокусирана на серија акциони филмови во кои се појавува Џон Џеј Рамбо. Рамбо е ветеран од специјалните сили на американската армија, чие искуство од војната во Виетнам го трауматизирало, но исто така му дало супериорни воени вештини, кои ги користел за борба против корумпираните полицајци, непријателските трупи и нарко картелите.

По враќањето во САД, виетнамскиот ветеран Џон Рамбо има потешкотии да се прилагоди на цивилниот живот. Во декември 1981 година, Рамбо патува во мал град во руралните средини на Вашингтон, во потрага по другар од американска армиска Зелена беретка. Тој дознава дека неговиот пријател починал од рак.

Тој се обидува да најде привремена работа. Градскиот шериф Вил Тисл, Рамбо, го смета за отпадник и го предупредува да не останува во градот. Тој се враќа во градот набргу потоа и веднаш е обвинет за скитници и предмет на малтретирање од полицајците.