Ралев за Трилинг: Модуларните болници требало да имаат надзор кога биле поставувани
Foto

Ралев за Трилинг: Модуларните болници требало да имаат надзор кога биле поставувани

Проф. др. Мишко Ралев, декан на универзитетот Американ колеџ и претседател на Асоцијацијата на архитекти во врска со тетовската трагедија вели дека е нејасна правната регулација за објект од типот на модуларна болница. Не станува тука збор за градбен процес, туку тоа е монтажен процес.

- Тие се индустриски производи, содржински пакети, и се оформени на страна во услови на индустриско производство. Таму се надзирани и се донесени како сертифицирани производи во кои имаме документи и декларации за составот на елементите, додека стдучен надзор е повеќе од оној што монтира за да се докаже дека е монтиран по сите упатства. Требало да има надзор кога биле поставувани. - вели др. Ралев.

0 Коментари

Остави коментари