Прифатени се нерегуларностите на изборите за гласачки места во Крушево и Долнени

До полноќ ќе се знае конечниот исход од сите седум тужби кои се однесуваат на исто толку избирачки места. Државната изборна комисија уште утре може да донесе самостојна одлука со мнозинство од членовите дали ќе се прегласува во избирачките места на кои беа лоцирани аномалии, а управниот суд донесе одлука во корист на комисијата.

Ако Управен доцна по полноќ ги одбие сите тужби на Европски Фронт, гласањето одново би се закажало на 22-ри мај. 

„ДИК уверува дека изборите се спроведени професионално и транспарентно, а по приговорите постапувала со највисок степен на интегритет и со проверка на изборниот материјал. За сите недопуштени напади, притисоци и мешање на одредени партии и на поединци од техничката Влада, членовите на ДИК ја известиле амбасадорката на набљудувачката мисија на ОБСЕ-ОДИХР, Џилијан Стрик“, се наведува во дописот на повеќето од членовите на ДИК.

На прозивките се одѕва и претседателот на судот кој ги отфрли обвинувањата за пристраност при носењето на одлуките што, пак, е евидентно и од досегашниот исход од денешните расправи. За претседателот на Управен, Сејдини политичките коментари се притисок врз судот.