Претставен предлог законот за финансирање на владата на САД

Преговарачите во американскиот Конгрес објавија предлог-закон за финансирање на владата до крајот на фискалната година што започна во октомври, бидејќи пратениците се соочуваат со уште една закана за делумно затворање доколку не донесат одлука до петок.

„Нацрт-законот претставува ниво на дискреционо трошење од 1,66 трилиони долари за фискалната 2024 година“, рече портпаролот на лидерот на мнозинството во Сенатот, Чак Шумер.

Законодавството ги исполнува деталите од договорот што Шумер и републиканскиот претседател на Претставничкиот дом Мајк Џонсон го поставија во јануари.

Пратениците минатата недела гласаа за четвртата привремена мерка која стапува во сила на 1 октомври за да се одржи финансирањето на владата и си дадоа два рока да дејствуваат за да се договори финансирање за делови од владата, вклучително и Министерството за транспорт и Управата за храна и лекови, која е покриена до 8 март, додека другите федерални агенции делумно се затвораат на 22 март.

„Нацрт-законот содржи агресивни инвестиции што демократите ги направија за американските семејства, американските работници и националната одбрана на Америка“, рече Шумер.

Додека повеќето водечки членови на Конгресот се согласија за договорот, остануваат некои предизвици, особено противењето на тврдокорните републиканци во Претставничкиот дом, кои постојано повикуваа на нагло намалување на трошоците.