Пресуда за „Крвавиот четврток“: Вкупно 211 години казна затвор, највисока за Чавков, Дурловски ослободен
Foto

Пресуда за „Крвавиот четврток“: Вкупно 211 години казна затвор, највисока за Чавков, Дурловски ослободен

Нецели 2 години по крвавите настани на 27 април – со вкупно 211 години затвор заврши еден од најобемните судски предмети во историјата на Македонија. 16-те обвинети за терористичко загрозување на уставниот поредок и безбедноста, добија казни од 7 до 18 години затвор. Најмногу години доби екс директорот на БЈБ, Митко Чавков, најмалку припадникот на собрансикото обезбедување Абдулфета Алими - седум. Единствен ослободен е Игор Дурловски. Судијката Кацарска читајќи ја пресудата ги обрзаложи активнсотите на сите обвинети поединечно, а не ги заборави ниту аммнестираните, без чие отворање на вратите немаше д а се случи Крвавиот четврток. Роднините се гневни на судот.

0 Коментари

Остави коментари