Пред Владата денеска ќе биде поставено знамето на НАТО
Foto

Пред Владата денеска ќе биде поставено знамето на НАТО

На свечена церемонија денеска пред Владата ќе биде објавено новото уставно име и ќе биде подигнато знамето на НАТО, кое ќе се најде веднаш до државното пред седиштето, а на настанот ќе говори премиерот Зоран Заев. За оваа намена вчера имаше и специјална проба.

Од фасадата на објектот, името „Влада на Република Македонија" веќе е отстрането а истовремено се очекува на стапување во сила на уставните амандмани така што ќе бидат објавен во Службен весник.

Потоа, Северна Македонија и Грција ќе поднесат заедничко писмо до генералниот секретар на ОН, Антонио Гутареш, дека се става крај на децениските билатерални спорови помеѓу двете земји. Потоа, генералниот секретар на ОН, земјите-членки, земјите набљудувачи на ОН и сите други меѓународни организации ќе бидат информирани за промената на името.

Владата на Скопје веќе формира тим за подготовка на национален акционен план во рок од седум дена за спроведување на понатамошни мерки за воведување на новото име од страна на државните институции, промена на граничните табли и на оние на дипломатско-конзуларните претставништва.

0 Коментари

Остави коментари