Постојат индикации дека во Србија пристигнал бразилскиот вирус: Многу млади се на респиратори

Директорката на ковид болницата  во Батајница, во Белград, Татјана Аџиќ Вукичевиќ, за РТС изјави дека има индикации дека бразилскиот сој на вирус се појавил во Србија и дека британскиот вид е сè уште најприсутен меѓу пациентите. Taa предупреди дека секој нов сој од  вирусот е  „полош“ и кога станува збор за преносливоста и кога станува збор за смртноста и апелираше до граѓаните да се вакцинираат.

Аџиќ Вукичевиќ потврди дека во моментов има повеќе отпуштања отколку приеми во болницата  во Батајница и дека 825 пациенти се лекуваат, за разлика од 30 март, кога имало 915 од нив.

 

-Тоа значи дека има 10 проценти помалку хоспитализирани лица, но и приеми, бидејќи примивме 80 до 90 пациенти на ден, а во последните неколку дена дури и половина, рече Аџиќ Вукичевиќ и оцени дека е добар одговор за вакцинирање и почитувањето на мерките придонесе за тоа.

Таа истакна дека сè уште не може да дава оптимистички изјави во врска со пандемијата, бидејќи нема простор за релаксирање.

-Има многу млади луѓе кои се на оддели за интензивна нега и се поврзани со уреди за вештачко дишење, предупреди Аџиќ и посочи дека најчесто станува збор за британски сој на вирус, кој се карактеризира со висока преносливост, потешки клинички слики, побрза хоспитализација и поголема смртност. Постојат индикации дека бразилски сој на вирус се појавил во Србија, предупреди таа, додавајќи дека секој нов сој на вирусот корона  е „се полош“, и во однос на преносливоста и морталитетот.

Таа посочи дека вакцинираните лица, кои исто така биле заразени со корона, се опоравуваат во 99 проценти од случаите.

Според неа, ковид болницата во Батајница се грижела за 6.569 пациенти за четири месеци работа.