Плати ли Македонија висока цена за еврообврзницата?
Foto

Плати ли Македонија висока цена за еврообврзницата?

Македонија издаде еврообврзница тешка 700 милиони евра за која  ќе мора да плати  над 150 милиони евра камата а која ќе ја потроши за да ги покрие буџетските потреби за оваа и за следната година. Рочноста на еврообврзницата е 6 години, а годишната камата е 3.675 процентни поени. Според дел од познавачите задолжувањето е оправдано,  а интересот на странските инвеститори  говори за доброто позиционирање и нивната доверба во земјава. Во дневникот на оваа тема зборуваше универзитетскиот професор Борче Треневски.

0 Коментари

Остави коментари