Петмина министри од Бугарија и Република Северна Македонија ќе учествуваат на работниот состанок во Софија

Тројца министри од Бугарија и двајца од Република Северна Македонија (РСМ) ќе учествуваат утре на состанокот на меѓуресорската работна група за соработка во областите на инфраструктурата, транспортот и поврзувањето, соопштија од Министерството за регионален развој и јавни работи.

На состанокот ќе учествуваат вицепремиерот и министер за регионален развој и јавни работи Гроздан Караџов, министерот за локална самоуправа на Република Северна Македонија Горан Милевски, министрите на транспорт на Бугарија - Николај Сабев, и на Република Северна Македонија - Благој Бочварски, и министерот за енергетиката Александар Николов.

На работната средба ќе се вклучат исто така и регионалниот заменик-министер Делјана Иванова, Размена Чекиќ-Дуровиќ - државен секретар во Министерството за економија на Република Северна Македонија, и експерти од двете земји.

Учесниците дискутираат на теми, поврзани со транспортот и транспортната поврзаност меѓу двете земји, енергетиката и регионалната политика.

Претходно, вицепремиерот Гроздан Караџов и Горан Милевски ќе участвуваат и на состанокот за Меморандумот за разбирање меѓу Министерството за регионален развој и јавни работи на Република Бугарија и Министерството за локална самоуправа на Република Северна Македонија.