Османи им се пожалил на дел од странските амбасадори за компромитирање на изборите

Министерот за надворешни работи во заминување Бујар Османи вчера во објава на Фејсбук информира дека се сретнал со амбасадори на четири странски држави. Во објавата Османи пишува дека пред амбасадорите на САД, Германија, Обединетото Кралство и Холандија изразил загриженост за компромитирање на изборниот процес. 

-Се сретнав со амбасадорите на САД, Германија, Обединетото Кралство и Холандија. Изразив загриженост за компромитирање на изборниот процес со самоволните одлуки на државната изборна комисија со цел да се украде изборната волја со правење политички инженеринг со одлуките за прегласување, пишува Османи во објавата на Фејсбук. 

Инаку, по одлуките на Државната изборна комисија за приговорите за изборните резултати, дел од коалициите најавија жалби до Управниот суд. Од 27 приговори што беа поднесени од партиите и коалиците, ДИК прифати седум, шест во петтата изборна единица и еден во шестата изборна единица. Против одлуката на ДИК, како што информираа оттаму, може да се поднесе тужба до Управниот суд, во рок од 24 часа од приемот на решението. Управниот суд, пак, по жалбата е должен да донесе одлука во рок од 48 часа по нејзиниот прием. 

Коалицијата „Европски фронт“ предводена од ДУИ вчера најави дека до Управниот суд ќе ги обжали донесените одлуки за приговорите што се однесуваат за петтата и шестата изборна единица.