Оризопроизводители: 50% од нивите ќе останат непосеани

Вистинските земјоделци, оние кои произведуваат добиваат целосна поддршка од страна на Министерството за земјоделство, вели министерот Љупчо Николовски, според кој оризовата арпа сега ја има највисоката откупна цена.

Меѓутоа, кочанските оризопроизводители, кои впрочем 60% од нив сè уште ја чекаат исплатата на дополнителните субвенции од 3 ден за реколта 2021-ва, како и долго очекуваната средба со Министерот, велат дека со инфлација од 30% откупната цена на оризовата арпа не е доволна за егзистенција.

Инаку, подготовките за сеидба на оризот во кочанскиот регион се во тек, но 50% од нивите ќе останат непосеани. Освен откупната цена, за започнување на пролетната сеидба проблем претставува и квалитетниот семенски материјал, кој поголем дел од оризопроизвоидителите го немаат.