ОМД повикува на акција за заштита на правата на Македонците во Грција, Бугарија и Албанија

Обединетата македонска дијаспора ги повика малцинствата да дејствуваат по повод 75-годишнината од Декларацијата на ОН за човекови права. Уште еднаш сакаме да укажеме на постојаното и долгогодишно кршење на правата на македонското малцинство во Грција, Бугарија и Албанија, се вели во соопштението на ОМД.

„Само зборови не се доволни за да се запре кршењето на човековите права, потребни ни се акции. Акции за соочување со нашите пријатели кои ги прекршуваат човековите права за кои велиме дека ги поддржуваме. Така се решаваат овие проблеми“, изјави Арги Белио , претседател на Одборот на ОМД по повод 75-годишнината од Декларацијата на ОН за човекови права.

Директорот на ОМД Македонија и Европа рече:

„Предолго, овие заедници трпеа дискриминација и маргинализација и мора да се преземат итни активности за да се отстранат овие неправди. И покрај напредокот постигнат во глобалната заштита на човековите права, маките на македонските малцинства во одредени региони бараат итно внимание. ОМД ги осудува историските и тековните прекршувања со кои се соочуваат овие заедници и ги повикува владите на Грција, Бугарија и Албанија да ги преиспитаат своите политики и практики за усогласување со меѓународните стандарди за човекови права“.

ОМД ги повикува владите на Грција, Бугарија и Албанија да ги разгледаат и спроведат следните мерки:

- Да се стави крај на дискриминацијата: преземете решителна акција за елиминирање на дискриминаторските практики врз македонските малцинства во сите аспекти на животот, вклучително образованието, вработувањето и јавните услуги.