Нови протести „Еден од пет милиони“ ширум Србија
Foto

Нови протести „Еден од пет милиони“ ширум Србија

Во повеќе градови ширум Србија синоќа се одржаа протести под мотото „Еден од пет милиони“, од кои е побрана оставка на српскиот претседател Александар Вучпќ и Владата, еднакви можности за сите и решавање на комуналните проблеми.

Еден од помасовните протести се одржа во Ноци Сад, каде демонстраните се собраа пред зградата на Српскиот народен театар, по што се движеа низ новосадските улици, минувјќи пред зградата на Радиотелевизија Војводина и пред Градското собрание и завршувајќи го маршот пред војводинската Покраинска влада. Протести се одржаа и во Ниш, од кои беше побарано одржување фер и слободни избори и беше изразено нездоволство до „уништувањето на институциите и гушењето на слободата на медиумите, судскиот систем и независните органи“.

На собирот во Ниш беа побаран оставки од министерката за градежништво, транспорт и инфарстуктура Зорана Михјаловиќ и нишкиот градоначалник Дарко Булатовиќ. Слични протести се одржаа и во Суботица, Панчево, Краљево, Смедерево, Крушевац, Чачак, Врање, Ваљево и неколку други српски градови. За вечерва е најавен голем „граѓански протест“ во Белград, каде веќе три месеци секој сабота се одржуваат протесни прошетки низ белградските улици со барање за оставка на Вучиќ и одржување фер и слободни избори.

0 Коментари

Остави коментари