Николовски: ВМРО-ДПМНЕ нема да поддржи иставни промени со цел Бугарите да влезат во преамбулата
Foto

Николовски: ВМРО-ДПМНЕ нема да поддржи иставни промени со цел Бугарите да влезат во преамбулата

ВМРО-ДПМНЕ нема да поддржи иставни промени со цел Бугарите да влезат во преамбулата, дециден е потпретседателот на партијата Александар Николоски.

"Сметам дека дијалог со официјалната Софија треба да се биде на принципот на реципроцитет - ако се бара Бугарите да влезат во нашиот устав, тогаш мора и Македоците да бидат дел од бугарскиот устав".

Во однос на бугаркото инсистирање македонија да даде гаранци дрка нема територијални претензии, Николоски смета дека тоа е дирекно поврзано со непризнавањето македонскиот јазик од официјалната Софија.

0 Коментари

Остави коментари