Невиниот

Аристократот и шовинист Тулио Ермил се пофали со љубовницата дури и пред сопругата, но кога мисли дека сопругата му возвратила на неверството, повторно се заљубува во неа. Последниот филм на Лукино Висконти е базиран на романот на Габриеле д'Анунцио, а во центарот на приказната е арогантниот римски аристократ Тулиус Ермилус кој без никакви скрупули отворено ја изневерува својата сопруга Џулијана. Уживајќи во аферата со својата љубовница Тереза ​​Рафо, која го користи секој момент за да се замисли, на Тулија апсолутно не и е грижа што ќе мисли неговата сопруга. Се додека за момент не се посомнева дека и таа има љубовник. Тогаш Тулио станува љубоморен, што доведува до конфликт и неизбежна трагедија...