Ненси Пелоси со повторна кандидатура за Претставничкиот дом на САД

Претседателката на Претставничкиот дом на САД, Ненси Пелоси изјави дека има намера повторно да се кандидира за место во Претставничкиот дом на САД во ноември.

„Иако постигнавме напредок, треба да се направи многу повеќе за да се подобри животот на луѓето. Овие избори се клучни: ништо помалку не е во прашање од нашата демократија“, наведе Пелоси во изјавата и видеото објавено на Твитер.

„Но, ние не се мачиме – ние се организираме“, додаде Пелоси. „Се кандидирам за реизбор во Конгресот за да се залагам за народот и да ја бранам демократијата.

Пелоси (81) ја претставува својата изборна единица во Сан Франциско повеќе од 30 години.

Како претседател на Претставничкиот дом, таа ја држи третата највисока избрана функција во САД зад претседателот и потпретседателот. Пелоси се смета за важен сојузник на претседателот Џо Бајден, неговиот колега демократ. Пополнувањето на сите места во Претставничкиот дом и околу една третина од местата во Сенатот на САД ќе се врати на изборната агенда во ноември.

 

Демократите се надеваат дека ќе го одбранат или зголемат своето тесно мнозинство во двата дома. Сепак, анкетите во моментов им даваат на републиканците добри шанси да обезбедат мнозинство.