Не стивнуваат реакциите за Пописот
Foto

Не стивнуваат реакциите за Пописот

И по објавата на методологијата за пописот од страна на Државниот завод за статистика во петокот, не стивнуваат реакциите за неговото спроведување. Од Владата најавуваат дека попишувањето ќе се врши со најстрого почитување на здравствените протоколи од Министерството за здравство. ВМРО-ДПМНЕ останува на ставот за стопирање на пописот со собирање потписи од граѓаните.

Препораката на Мисијата на ОБСЕ во земјава е дека е важно да се спроведе пописот кој ќе овозможи креирање на идните политики во државата врз основа на ажурирани податоци.

Првиот човек на Мисијата на ОБСЕ во земјава, амбасадорот Клеменс Која во интервју за МИА нагласи дека Законот за попис е работен според најдобрите практики и стандарди од различни институции и оти многу земји исто така планираат попис годинава, а клучниот предизвик во услови на пандемија, ќе биде да се осигура безбедноста и здравјето на сите инволвирани во процесот.

– Охрабрувачки е тоа што некои од опозициските партии го поддржаа усвојувањето на Законот за попис, дури иако не постоеше целосен консензус. По речиси 20 години, важно е земјата да спроведе попис, бидејќи тоа ќе им овозможи на владините институции да развиваат и спроведуваат политики за доброто на граѓаните врз основа на ажурирани податоци. Според мое гледање законот бил подготвен според најдобрите практики и стандарди од различни институции со надлежност во оваа област, како што се Економската комисија за Европа на ООН и Евростат, истакна Која.

Од Владата излегоа со соопштение во кое посочија дека комбинираниот пописен метод ќе обезбеди повеќе можности, базирајќи се на комбинација на податоци добиени на терен и со користење на податоци добиени од постоечки регистри поврзани со користење на Единствениот матичен број на граѓанинот.

За првпат, како што истакнаа од Владата, теренско попишување ќе се спроведува со користење на преносни компјутери од попишувачите, наместо досегашните хартиени прашалници.

– На овој начин се намалува потребното време за прибирање на податоците, се намалуваат трошоците за пописната операција, потребно е помалку време за обработка на податоците, конечните податоци од пописот ќе се добијат побрзо и ќе се обезбеди многу повисоко ниво на квалитет на податоци од пописот, истакнаа од Владата, додавајќи дека попишувањето ќе се врши со најстрого почитување на здравствените протоколи од Министерството за здравство.

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицковски вчера повтори дека остануваат на ставот да се стопира пописот бидејќи сметаат дека една ваква сложена статистичка операција не треба да се одржува во услови на пандемија. Според него, методологијата што ја објави Државниот завод за статистика ќе доведе до двојна операција.

– Ја разгледав методологијата. Практично методологијата за пописот прави една двојна операција. Најпрвин велат дека постојат бази на податоци кои ги содржат параметрите што се потребни да дадат одговор на прашањето кое е резидентно население, а кое е населението кое изминативе година дена го одјавило своето живеалиште во Македонија, за потоа во вториот дел да велат „попишувачите на терен ќе ја констатираат таа состојба“, изјави Мицковски при вчерашната посета на индустриската зона „Чојлија“.

Предлага да се користат само електронските бази на податоци со кои располагаат институциите, а на терен да се посетат само оние за кои постои сомнеж во податоците.

0 Коментари

Остави коментари