Народен правобранител до МОН: Да се остварат услови за дигитализација на наставата, но достапна за сите ученици
Foto

Народен правобранител до МОН: Да се остварат услови за дигитализација на наставата, но достапна за сите ученици

Образовните институции не беа целосно подготвени за далечинско учење, особено во почетокот на корона кризата, а притоа, најпогодени од состојбата се учениците, особено оние во руралните средини, учениците од социјално загрозените семејства, како и учениците со попреченост.

Ова се наведува во мислењето на Народниот правобранител до министерот за образование и наука Арбер Адеми, во врска со наставата во услови на далечинско учење.

Народниот правобранител потенцира дека далечинското образование бара длабока трансформација на образовните системи вклучително и механизмите за финансирање, управување, осмислување, реализација и следење на успехот и напредокот на сите ученици во услови на образование од далечина.

Сите ученици, се додава во  мислењето на Народниот правобранител, немале пристап до потребната технологија, средства и интернет за реализација на зададените задачи од страна на наставниците, а не ја добивале на исто ниво ниту поддршката за совладување на материјалот, што дополнително води до нееднаквност и неможност за целосно вклучување во процесот на учење и совладување на знаења, умеења и вештини.

0 Коментари

Остави коментари