Над 3.000 вработени во УКИМ ќе добијат повисоки плати

Повисоки плати за околу 22 отсто од ќе добијат вработените на најстариот Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“(УКИМ)- Скопје од овој месец, а ретроактивно ќе им се исплати и разликата за јануари, соопшти Министерството за образование и наука на 27 февруари.

Од Министерството соопштуваат дека на тој начин се исполнува обврската на државата која произлегува од колективниот поединечен договор на оваа високообразовна установа, потпишан на 29 декември 2022, а со примена од 1 јануари 2024.

Од Министерството за труд и социјална политика соопштија дека повисоки плати ќе добијат 3200 вработени во УКИМ. Во нивното соопштение се наведува дека одлуката за повисоки плати била заглавена во Министерството за труд и социјална политика и со доаѓањето на техничкиот министер Ѓоко Велковски започнал легалистичкиот процес за решавање на проблемот.

Повеќе пари ќе добијат и професорите, асистентите, но и административни и технички лица.