На телото на Алексеј Навални се пронајдени модринки, се чека обдукцијата - објави „Новаја газета“

Роднините на Алексеј Навални сѐ уште не можат да го преземат телото на починатиот. Казнената колонија во која тој ја издржуваше казната се наоѓа на околу 50 километри северно од Салехард.

Викендот не е извршена никаква обдукција, пишува антивладиниот весник „Новаја газета“, кој моментално се печати во Летонија.

„Обично телата на оние што умираат во колониите се доставуваат директно до канцеларијата за судска медицина на Глазкова улица, но од некоја причина неговото тело е пренесено на клиниката“, изјави вработен во амбулантата во Салехард, која се наоѓа на 500 метри од болницата.

„Ме одведоа во мртовечница, ме внесоа, а потоа пред вратата застанаа двајца полицајци. Беше закачен и натпис дека таму се случува нешто тајно. Секако, сите ги интересираше што се случило, зошто таму е толку голема тајност и дали нешто сериозно се крие? Луѓето почнаа да поставуваат прашања“, вели соговорникот на весникот. Тој вели дека во град со 50.000 жители вестите брзо се шират и сите се познаваат.

Многу брзо се покажало дека го донеле телото на опозицискиот политичар Алексеј Навални и дека смртта била од „некриминална природа“, односно без истрели. Но, потоа се прошири веста дека на локалните патолози им е забрането да вршат обдукција.

„Овде за прв пат излегуваат различни теории“, рекол претставникот на амбулантата.

„Некои рекоа дека од Москва дошле наредби да се чекаат специјалисти од Москва, додека други тврдеа дека самите лекари одбиле да ја извршат обдукцијата. Ова е политичка работа, а како ќе излезе на крајот не е јасно. А ако правите обдукција и доаѓа директна наредба да се сменат наодите, тогаш не можете да се извлечете. И тогаш можат да ве прогласат за ‘екстремен’. А ако не се направи обдукција, тогаш нема кого да прашаш. Освен тоа, сега е зима, и телата може со недели да се чуваат во ходникот. Пошироко ја отворив влезната врата и ете ти фрижидер“, рекол докторот.

Новаја газета додава дека моменталната температура во Салехард е минус 27 степени.

Новаја газета пишува дека анонимен болничар во итната помош, кој му ја пренел информацијата на весникот, изјавил дека телото е полно со модринки.

Тој исто така рекол дека модринки или повреди може да настанат како резултат на тоа што Навални, откако добил конвулзии, бил придржуван од персоналот на казнената колонија, додека подливот на градите е доказ за обид за реанимација.

„Како вработен во брза помош со големо искуство, можам да кажам дека таквите повреди, како што ги опишале оние што ги виделе, се предизвикани од конвулзии. Човекот се грчи, се обидуваат да го смират, но конвулзиите може да бидат многу силни и се создаваат модринки. Рекоа и дека има модринка на градите. Ова често се поврзува со реанимација“, вели анонимниот лекар.

Новаја газета пишува дека изјавите на лекарите укажуваат дека тие се обиделе да го реанимираат Навални, а тој најверојатно починал од срцев удар. Но сѐ уште никој ништо не кажува зошто дошло до застој на срцето.

Според руските власти, Навални колабирал додека вежбал, а обидите за негово оживување биле неуспешни.