На 30 јуни СДСМ бира нов лидер на партијата, кандидатите на средби со членството

Уште една недела им остана на кандидатине за лидер на СДСМ да го убедат членството дека тие се вистинскиот избор за лидер на партијата. Венко Филипче, Јован Деспотовски, Славјнка Петровска и Александар Баједвски на секојдневни средби низ градовите во Македонија во битка по гласови.

Враќање на внатрепартиската демократија и прекин на влијанијата на централата во Скопје побарале членовите во Тетово и Гостивар. Филипче пак оттаму порача дека привилегирани поединци на сметка на запоставување на мнозинството членови нема да има, според него партијата мора да ги штити членовите и да ги вреднува сите подеднакво.

- Не смее да се дозволат привилегии на поединци на сметка на запоставување на мнозинството. Недозволиво е мал број луѓе да го окупираат времето на цело раководство и затоа ќе направиме систем во кој секој ќе може да има пристап и глас. Ова доликува на демократска партија која е свесна дека кредибилитетот го добива пред сè од своите членови. - изјави Венко Филипче кандидат за претседател на СДСМ.

И додека Филипче ги породложува средбите со членови на СДСМ во Битола и битолско, неговиот против кандидат Јован Деспотовски денеска го повикува членството на средба и директна комуникација преку социјалната мрежа Фејсбук. Тој порачува и дека изборот на Ковачевски не смее да се повтори, бидејки бил фатен за рака и седнат на лидерското столче.

- Луѓето едноставно велат се додека тие луѓе се во таа зграда, јас не влегувам и не учествувам во ништо. Затоа начинот на којшто беше поставен Димитар Ковачевски во 2021 не смее да ни се повтори. На сите им е јасно дека процесот беше сѐ, само демократски отворен не. Малтене го земаа за рака и го седна. Против тоа ќе се борам и се борам.“ - рече Јован Деспотовски- кандидат за претседател на СДСМ.

Славјанка Петровска пак вели дека таа не е ничија продолжена рака и дека зад неа не стои поранешен претседател, според сo тоа таа е во предност.

- Јас немам багаж, зад мене не стои ниту еден поранешен претседател затоа што не сакам да сум ничија продолжена рака и затоа сум во голема предност пред другите кандидати, немам багаж, а имам интегритет, не правам компромиси за непринципиелни коалиции, не сум бизнис ориентирана и ќе направам се за СДСМ да успее. - вели Славјанка Петровска кандидат за лидер на СДСМ.

Додека Александар Бајдевски смета дека на партијата и е потребно враќање на корените на основните социјалдемократски вредности.