Моралес загрижен за човековите права на мигрантите во Унгарија
Foto

Моралес загрижен за човековите права на мигрантите во Унгарија

Унгарија не треба да дозволи безбедносните интереси да и бидат поважни од човековите права, изјави специјалниот известувач на ОН за правата на мигрантите, Фелипе Гонсалес Моралес.

Тој истакна дека семејствата со деца, кои чекаат одлука за барањето за азил, унгарските власти треба да ги преместат од оградените простори во пограничните транзитни зони во отворени прифатни центри.

На крајот од посетата на Унгарија, Моралес изрази загриженост поради рестриктивните процедури за добивање азил во таа земја и ја повика Владата на премиерот Виктор Орбан да стави крај на мигрантската „кризна ситуација“ која е прогласена во 2016 година, бидејќи оттгогаш приливот на мигранти е значително намален.

Официјалниот претставник на унгарското Министерство за надворешни работи Тамаш Менцер нагласи дека миграцијата „не е завршено прашање“ и останува безбедносен ризик, поради што Унгарија ќе ги зачува граничните огради.

0 Коментари

Остави коментари