ММФ го повика Ел Салвадор да го укине Биткоинот како законско средство за плаќање

ММФ го повика Ел Салвадор да го промени својот курс и да престане да го користи Биткоин како законско средство за плаќање, наведувајќи ги „големите ризици“ што ги носи криптовалутата.

Банката „ги повика властите да го намалат опсегот на законот за Биткоин со отстранување на статусот на Биткоин како законско средство за плаќање“, се вели во соопштението на Меѓународниот монетарен фонд.

Во септември, Ел Салвадор стана првата земја во светот што усвои дигитални пари, што ги прави легални за употреба во сите трансакции, вклучувајќи го и американскиот долар.