Министерството тврди дека нема политика во делбата на парите за култура

По неколкудневни бурни реакции во јавноста за резултатите од годинешниот конкурс на министерството за култура, министерката Костадиновска негира дека политиката замешала прсти во делбата на дрќжавната поддршка, вели дека и самиот ресор годинава располага со редуциран буџет, а само 20 отсто од вкупните средства се предвидени за вакви проекти.

Една од критике беше и доделувањето на 5000 евра за фолк пејачката и нејзина споратојак Цветанка ласкова по повод 50 годишниот јубилеј на мизичката кариера

Ласкова веќе се отакажа од парите.

- Овој проект го прифатив со чест и задоволство, но и покрај одличната идеја, заради својот мир, инсистирам организаторот на проектот да ги врати одобрените средства во министерството за култура. - изјави Ласкова.  

Покрај овие реакции, денеска и организаторите на ОФФЕСТ се откажаа од годинешното издание на овој фестивал. Оттаму за ТВ 24 велат дека со двојно намален буџет, тие немаат капацитет да го реализираат фестивалот. Кој не е задволен нека поднесе жалба вели миниситерката.  

Незадоволни се и актерите и режисерите здружени преку иницијативата Аудиција Сега. Тие велат добиле ветување за ангажирање на актери и режисери, но засега поголемиот дел од барањата не им биле исполнети. 

Во однос на останатите реакции кои доаѓаат од писатели и издавачи на книги за скратени средства при финансирањето, министерката посочи дека никогаш во целост не се финасираат вакви проекти, туку како поддршка и локгистика.. секој година деалта на партите преоект од кулурата наиуда на остри критики.