Медведев: Русија има право да се брани со сите средства, вклучително и со нуклеарно оружје

Ако САД сакаат да ја поразат Русија, тогаш Москва има право да се брани со сите средства, вклучително и со нуклеарно оружје, изјави заменик-претседателот на Советот за безбедност Дмитриј Медведев.

 

Тој ги наведе зборовите на претседателот Владимир Путин кој рече дека „невозможно е да се победи Русија на бојното поле“.

„Суспензијата (засега) на СТАРТ-3 е поврзана со ова. Нека види што постигнала американската елита која изгубила контакт со реалноста. Ја следиме и реакцијата на другите нуклеарни земји-членки на НАТО: Франција и Британија. Кога се подготвуваше договорот меѓу САД и СССР (Русија), нивниот нуклеарен потенцијал не беше вклучен во билансот на нуклеарни боеви глави и носачи, а тоа требаше да биде направено одамна“, напиша тој на каналот Телеграм.