Медичи
Foto

Медичи

Медичи се олигархиско семејство, чии претставници помеѓу 12 и 17 век постојано бил владетели со Фиренца. Од династијата Медичи произлегле римски папи, неколку членови на кралското семејство на Франција. Мотото на династијата било „Кралот владее над народот, но бог владее над сите“. Династија Медичи ја претворила Фиренца во еден од светските културни центри на ренесансата. Во градот биле создадени голем број уметнички дела. Медичи подржувале голем број на уметници и архитекти.

Од вторник до петок во 20.45 часот ќе ja следите приказната за познатата италијанска династија Медичи, во екранизирана серија, чија актерска екипа е предводена од оскаровецот Дастин Хофман и Ричард Маден (Game of thrones). Сторијата започнува со смртта на Џовани Медичи, главата на богатата банкарска фамилија од Фиренца. Неговите синови Козимо и Лоренцо ќе се најдат во срцето на случувањата, затоа што ја знаат големата тајна дека дон Џовани е убиен.

На чело на семејството ќе застане Козимо поради неговата уметничка душа и визија за градот, но тогаш започнуваат сплетките за превласт на династијата и градот од страна на нивните непријатели. Прв во редот е Риналдо, човек кој е на чело на благородничката фракција која е против идејата на Медичи за подем на средната класа во Фиренца. Покрај големите опасности кои се закануваат над нивните животи и опстанокот на семејството, браќата Козимо и Лоренцо ќе мораат да се соочат меѓусебно, да се изборат со различните темпераменти и да ги ускладат сопствените разлики. Брни ќе бидат и нивните приватни животи, а посебно оној на Козимо кој е во договорен политички брак со Контесина де Барди. Ќе успее ли фамилијата Медичи да ја пренесе визијата за Фиренца и да ја донесе ерата, денес наречена ренесанса? Какви пороци, какви завери и какви интриги се на патот на Медичи до нивната цел? 

Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto

0 Коментари

Остави коментари