М-НАВ официјално со ново раководство

Националниот оператор за воздухопловна навигација М-НАВ и официјално доби ново раководство по инцидентот на 4 јануари годинава со упад во објектот и напад на вработени.

Нов претседател на Управниот одбор и извршен директор во секторот за воздухопловна техника е Милан Кораќ, а Хекуран Асани нов член на Управен одбор и извршен директор во секторот за воздухопловна навигација. Нивните имиња се веќе впишани и на веб страницата на М-НАВ.

За упадот во М-НАВ, Основното јавно обвинителство Скопје отвори истражна постапка против осум лица за кои постои основано сомнение дека како соизвршители сториле кривично дело – загрозување на безбедноста на воздушниот сообраќај.

Агенцијата за цивилно воздухопловство веќе го подготви прелиминалниот извештај од вонредниот надзор по инцидентот во националниот оператор за воздухопловна навигација во делот на обезбедувањето. Изготвен е конечен записник, врз основа на кој од 14 утврдени наоди изготвено е решение со наредба за преземање 11 задолжителни мерки. Има и прекршочни платни налози заради утврдена конкретна одговорност, со санкции кон фирма и лица.