Лох Нес

Во Лох Нес, Шкотска, научникот д-р Абернати загинува со лизгање од карпите, откако видел нешто во езерото и направил една фотографија. Месеци подоцна, од американскиот зоолог и бруцош учител на колеџ, д-р Џон Демпси, се бара да го замени Абернати и да го отфрли митот за чудовиштето од Лох Нес. Демпси не сака да го стори тоа. Тој се согласува да тргне по парите, кои ќе му овозможат да плати алиментација на неговата поранешна сопруга.

Пристигнувајќи во Шкотска, Демпси се среќава со помошникот на д-р Абернати, Адријан Фут, кој фанатично верува во чудовиштето. Демпси изнајмува соба во локална гостилница со која раководат Лора Мекфетриџ и нејзината мала ќерка Изабел, која расте блиску до него. Наскоро тој ги запознава другите локални жители, рибарот Енди Меклин, кој агресивно го гледа Демпси како ривал за наклонетоста на Лора; ексцентричниот Гордон Шолс, кој тврди дека чудовиштето е негова сопственост; и Воден судски извршител, кој е многу заштитнички настроен кон легендата и се обидува постојано да ги саботира напорите на Демпси.

Користејќи најсовремена технологија, Демпси го скенира целото езеро и не може да најде никаква трага од чудовиштето. Кога го прогласува крајот на митот, Адријан луто го прекорува, но Демпси признава дека сака да го најде диносаурусот. Подоцна Демпси ја добива камерата на д-р Абернати, откривајќи ја фотографијата што ја направил ноќта кога умрел - откривајќи дека покажува контура на диносаурус.