Линеа за „Студио 10“: Се борам за родова еднаквост и трансформација на односите на моќ меѓу мажите и жените

Феминизмот, во моментов, се конституира како струја на мислата што обединува збир на движења и идеологии, како политички, културни и економски, со основна цел да се постигне родова еднаквост и трансформација на односите на моќ меѓу мажите и жените, вели за „Студио 10“ Линеа Клесон - амбасадорка на добрата волја на Фондацијата „Квинна тилл Квинна“.

- Феминизмот значи дека сите луѓе имаат исти вредности. Сите имаме исти можности и мажите и жените. Морам да напоменам дека многу мажи лошо се чувствуаваат бидејки не можат да го живеат својот замислен живот. Треба да се зборува за своите чувства. Можеби страдаат и размислуваат за самоубиство. Сакама мажите да живеат свој живот како што сакаат, тоа е дел од феминистичкото движеше. Да бидат слободни. Се денифирам како феминистка затоа што сакам секакви луѓе, многу е ванжо да се сфати. Треба да се спречи насилството врз жените, силувањата, убистава. И покрај многуте закани кои ги имам, не ме спречува ништо да бидам активистика за да им помогнам на луѓето. - вели Клесон.