Лекарите ги повикуваат родителите да ги вакцинираат децата

Дел од земјите во регионот се борат со морбилите. Во Србија потврдени се 19 случаи, а во декември епидемија на морбили прогласи и романското министерство за здравство. И Македонија е во ризична зона.

Додека скопје се бори со епидемијата на големата кашлица, лекарите алармираат дека ништо подобра не е ниту стапката на вакцинација со мрп, но и со вакцините против другите заразни заболувања. Апелираат до родителите за секоја дилема околу вакцините да се консулираат директно со нив, а не на социјалните мрежи.